nedelja, 09. april 2017

Recept: cimetova zloženka

Živjo!

Na najinem blogu je skoraj dva meseca vse samevalo. Žal so prišle vmes študijske/delovne obveznosti, hkrati s tem pa se je malo izgubil navdih oziroma ideje, o čem bi pisali. Ves ta čas pa sva bili zelo aktivni na najinem YouTube kanalu, kjer lahko vidite najine dogodivščine.
Na blogu bo v kratkem prišlo do sprememb, več ne moreva povedati, saj se še nisva čisto odločili, kaj točno bova naredili. :)
Ker pa je to prva objava po res dolgem obdobju, je edino prav, da je zato bolj sladka. Pripravili sva recept za cimetovo zloženko, ki je sestrična cimetovih polžkov. 
Dober tek! :)

SESTAVINE
Testo:
460 g moke
60 g sladkorja
1 zavitek suhega kvasa
½ čajne žličke soli
50 g masla
80 ml mleka
60 ml vode
2 jajci
1 zavitek vanilijevega sladkorja
Posip:
75 g belega sladkorja
75 g rjavega sladkorja
50 g masla
2 žlički cimeta
POSTOPEK
  • V posodi zmešamo skupaj suhe sestavine (moko, sladkor, kvas in sol) ter posodo postavimo na stran. Nato v drugo posodo dodamo maslo in mleko ter segrevamo toliko časa dokler se maslo popolnoma ne raztopi. Posodo nato odstavimo s štedilnika, dolijemo še vodo, vanilijev sladkor in počakamo pet minut, da se mešanica ohladi.
  • Mokre sestavine dodamo prej pripravljeni mešanici moke, sladkorja, kvasa in soli ter vse skupaj dobro premešamo z vilicami. Masi nato dodamo še dve jajci in maso dobro pregnetemo z rokami. Pripravljeno testo pokrijemo s krpo in pustimo vzhajati 45 minut.
  • Po 45 minutah testo še enkrat pregnetemo in pustimo vzhajati še 10 minut. Medtem pripravimo posip. V posodici najprej raztopimo maslo. V drugi posodici zmešamo skupaj beli in rjavi sladkor ter cimet. 
  • Testo je nato pripravljeno za valjanje. Razvaljamo ga na približno pol centimetra in premažemo s stopljenim maslom. Čez nato potresemo še cimetovo mešanico. Z nožkom ali valjčkom za rezanje, testo razrežemo na približno enako velike kvadratke, ki jih nato zložimo enega na vrh drugega (delajte manjše »stolpce«, da jih boste lažje premaknili v pekač). 
  • Pripravite si še manjši pekač, ki ga namastite z maslom, v katerega nato prestavite pripravljene stolpce iz testa (pozor: ko stolpce prestavite v pekač, jih polagate v vodoravni liniji kot prikazano na sliki).
  • Pečico segrejete na 180° C in cimetovo zloženko pečete približno 45 minut. 

0 komentarji:

Objavite komentar

Thank you for taking your time to comment on our posts, we love to read them and answer back. <3